Zo, dus je wil de quiz gaan houden?
Goede keuze! Hoe nu verder?
Lees eerst de informatie hieronder aandachtig door.
Enkele feiten over de Waar of Niet quiz
- De Waar of Niet quiz kan overal in Nederland gehouden worden. Op dit moment is de quiz een doe-het-zelf kwis, Waar of Niet levert geen quizmasters. Nog niet tenminste.
- Waar of Niet organiseert geen locaties voor de quiz, dat dien je zelf te organiseren.
- Een quiz duurt normaal gesproken zo’n 2 tot 2½ uur, of ongeveer 15 minuten per ronde.
- Waar of Niet levert geen prijzen, ook dat dien je zelf te regelen.
- De Waar of Niet quiz is een quiz waarbij teams tegen elkaar strijden.
- Alle antwoorden worden op de desbetreffende bladzijde in het antwoordenboekje opgeschreven en na elke ronde wordt die bladzijde uit het boekje gescheurd en aan de quizmaster gegeven. Nadat alle teams hun antwoorden hebben ingeleverd worden de juiste antwoorden gegeven en worden aan de teams de gescoorde punten toegekend.
- Om een beetje competitie te hebben is het ideaal als er minstens een team of 6 meedoen met bij voorkeur een ongeveer gelijk aantal deelnemers per team.
Benodigde Apparatuur / Technische Praat
De Waar of Niet quiz is een multimedia quiz gemaakt in Microsoft PowerPoint and deze wordt afgespeeld middels de (gratis) Microsoft PowerPoint Viewer. Aangezien die Microsoft producten zijn heb je daarvoor ook een computer waar Windows op draait nodig nodig (dat kan een PC zijn, een laptop, een Windows Tablet, een Windows Virtual Machine draaiende onder Linux, als het maar Windows draait). Om de videoclips die in de vragen voor kunnen komen soepel af te kunnen spelen raadt Waar of Niet aan om een computer te gebruiken die minimaal een Intel i3 processor (of vergelijkwaardig) heeft, die minimaal Windows Vista draait en op zijn minst 4GB aan werkgeheugen heeft. Het is ook aan te bevelen om de quiz zelf op de harde schijf van de betreffende computer te hebben, dit voorkomt vervelende verrassingen wanneer bijvoorbeeld de CD-ROM of de USB stick met daarop de quiz plotseling hapert terwijl je de quiz juist aan het draaien bent.
Voor het scorebord heb je òf Microsoft Excel nodig òf het (gratis) LibreOffice Calc, wat hier gedownload kan worden.
Verder heb je één of meer grote (widescreen) televisies of projectors nodig zodat iedereen die de quiz bijwoont de vragen ook daadwerkelijk kan zien.
Om de quiz in de beste kwaliteit weer te geven dien je de HDMI input van je scherm(en) aan te sluiten op de HDMI output (of DisplayPort danwel DVI via een converter) op de computer waar je Windows op hebt draaien. Maak alsjeblieft NIET de fout om een zogenaamde ‘PC to TV converter’ te gebruiken, dit zijn oude, achterhaalde technieken die het hoogwaardige signaal van de computer degraderen tot een dramatisch slecht zogenaamd CVBS signaal waarvan het beeld het aanzien niet waard is. Indien je meerdere schermen ter beschikking hebt op de plaats waar je de quiz houdt dan heb je naar alle waarschijnlijkheid al een signaalsplitter. Als dat niet het geval is dan kun je het beste een goede HDMI-splitter aanschaffen, deze neemt het hoogwaardige signaal vanuit de computer als input en zendt dat zelfde hoogwaardige signaal vervolgens naar alle op de splitter aangesloten schermen.
Voorbeeld van een HDMI-splitter:
Voor het geluid gebruik je de geluidsuitgang van de computer. Dit kan door de digitale uitgang (optisch of coaxiaal) of de analoge uitgang (3.5mm mini-jack in de line-out uitgang) van de computer aan te sluiten op het aanwezige geluidssysteem.
In plaats van simpelweg de vragen op het scherm te tonen is het voor de deelnemers altijd fijn als de vragen ook voorgelezen worden, hiervoor is uiteraard een microfoon nodig die ook op de aanwezige geluidsinstallatie dient aangesloten te worden.
Een ander erg handig dingetje om te hebben is een Wireless Presenter, dit is een afstandsbediening waarmee je de slideshow van de quiz kan bedienen zodat je niet fysiek achter de computer hoeft te staan tijdens het draaien van de quiz. Waar of Niet raadt bovendien aan om er eentje te nemen met een volumeregelaar er op.
Voorbeeld van een wireless presenter:
Alle informatie gelezen?
Dan kun je nu het aanmeldingsformulier downloaden, invullen, en terugsturen (dit kan middels een scan of een foto van het ingevulde formulier) naar het op het aanmeldingsformulier vermelde emailadres.