Wat zit er in?

De Waar of Niet quiz bestaat uit een aantal verschillende onderdelen:

• Afvalrace

Dit wordt vaak gebruikt als opwarmertje voor de hoofdquiz. Alle deelnemers dienen te gaan staan en vervolgens wordt er wordt een vraag gesteld en worden er twee mogelijke antwoorden gegeven waarvan er echter maar één de juiste is. Als je denkt dat het eerste antwoord juist is plaats je je handen op je hoofd, als je denkt dat het tweede antwoord het juiste is plaats je je handen op je achterwerk. Nadat iedereen de handen heeft geplaatst wordt het juiste antwoord gegeven en iedereen die het fout had moet weer gaan zitten. Dit gaat zo door totdat er nog maar één team over is waarvan er leden staan, dat team is de winnaar van deze ronde en krijgt of een prijs of een voorsprong in de hoofdquiz in de vorm van een aantal extra punten. Het is aan de organisator van de quiz en de quizmaster om te bepalen wat de precieze prijs is.

• 8 Vragenronden

Elke week heeft andere onderwerpen dan de week ervoor en de vragen gaan zowel over recente zaken als van langer geleden. Populaire onderwerpen zijn muziek, film, aardrijkskunde, leg het verband, wetenschap en eten, om er maar een paar te noemen.

• De Dubbel

Voor aanvang van de quiz selecteer je de twee rondes waar je het dubbele aantal punten voor wil krijgen. Probeer de rondes te kiezen waarvan je als team denkt er het beste in te zullen presteren.

• Moeizaam Mysterie

Het moeizaam mysterie is de zoektocht naar het ene antwoord op een vraag waarvan bij iedere ronde nieuwe aanwijzingen gegeven worden. Hoe eerder je weet wat het antwoord is, hoe meer punten je scoort. Het geeft niets als je fout antwoordt, de volgende ronde probeer je het gewoon opnieuw met de nieuwe aanwijzingen die je dan krijgt.  Het antwoord waarnaar gezocht wordt kan vele dingen zijn, bijvoorbeeld de naam van een band, een jaartal, een beroemdheid, een gebeurtenis of de naam van een land.

• top10

Deze ronde komt na de vierde ronde dus op de helft van de quiz. Bij top10 wordt een vraag gesteld waarop minstens 10 antwoorden mogelijk zijn (bijvoorbeeld “Noem landen die de kleur geel in hun vlag hebben”) en aan de teams is dan de taak om hun top 10 van antwoorden op te schrijven. Deze antwoorden moeten echter op volgorde van zekerheid opgeschreven worden, dus het antwoord waarvan je absoluut zeker bent komt helemaal bovenaan en het antwoord waarvan je het minst zeker bent zet je onderaan. Dit omdat er geen punten meer gegeven worden zodra een fout antwoord is gegeven. Dus zelfs als een team in totaal 9 goede antwoorden gegeven heeft maar dat ene foute antwoord op plaats 4 heeft staan, dan worden slechts 3 punten toegekend voor alleen de 3 korrekte antwoorden daarboven.